Färgens värld

Vilken färg är du? (Juni 2019).

Anonim

Med tusentals alternativ som erbjuds via lackchips och fläktdäck kan det vara en skrämmande uppgift att välja en ny färg för ett rum. Var kommer alla nyanser från, och hur kan du begränsa fältet?

Varje företag har sin egen uppsättning färgfärger, och olika designers anser olika källor som standarden. Många vänder sig till Benjamin Moore, som ursprungligen grundades 1883 och erbjuder cirka 3500 färger. Andra föredrar Farrow & Ball, som har ett mycket smalare utbud av 132 nuvarande färger som inspireras av det förflutna. Fortfarande andra ser till finfärger i Europa, som har antagit ett antal färgsystem från tredje part, däribland Pantone, British Color Council-standarder och den europeiska RAL-färgkollektionen. Och det finns många fler.

För att hjälpa till att göra det lättare, kan färgproducenterna ofta kurera samlingar av begränsade färger baserat på historiskt prejudikat eller på framväxande färgtrender.

Historiska färger

På Farrow & Ball "De flesta av våra färger är historiskt rotade och deras unika namn är utvalda för att återspegla arvet och inspirationen bakom färgen", säger regissören Sarah Cole. Till exempel var en av företagets nyaste nyanser, Lancaster Yellow 249, "inspirerad av silken på väggarna i det gula rummet på Kelmarsh Hall, Nancy Lancasters hem från 1900-talet i Northamptonshire, England."

Valsparalso erbjuder ett utmärkt utbud av historiska färger i samarbete med National Trust for Historic Preservation, vilket speglar färgerna som används i legendariska amerikanska hem som Lyndhurst, Belle Grove och Filoli. "Dessa färger går igenom vår tids historia och är mycket väl älskade", säger Valspars färgutveckling och prognosspecialist Sue Kim. "Många människor har också historiska hem att de renoverar och vill vara sanna mot tidsperioden."

För de som vill leva som George Washington, har Fine Paints i Europa Mount Vernon-samlingen, som innehåller 30 färgfärger kopierade direkt från sitt historiska hem (visas ovan) nära Alexandria, Virginia.

Färgtrender

För att identifiera "trending colors" från sitt stora urval, ser Benjamin Moores team av färgexperter överallt inspiration - från möteslokaler till modebanor. "Det är en pågående cykel", säger Sonu Mathew, företagets ledande inredningsarkitekt, och noterar att laget alltid ser två år framåt. "Vi reser mycket, tittar på mässor och vad som händer inom och utanför designbranschen. Om jag går till Milanos mässa, tittar jag inte bara på mässan utan också på gatorna i Milano och på mode. " För 2011 är Benjamin Moores nyckelkoncept "balans" - ett lugnande inflytande för en hektisk, oordnad värld - och stjärnfärgen är 2116-20 Vintage Wine, "en tröstande, rökig lila nyans". Sherwin-Williams följer en liknande process. "Vi vill vara säkra på att trenderna skiftar och byter, vi har färgerna för att stödja dem", säger Jackie Jordan, företagets chef för färgmarknadsföring. "Vi tittar på vad som driver färgförändringen - om det är ekonomin, vad som händer globalt, vad som händer i vår egen bakgård, eller vad som händer i mode - och tolkar det." För 2011 har företaget identifierat fyra viktiga paletter, bland annat en med "väldigt djärva, mycket ljusa, levande färger" inspirerad av graffiti och latinamerikansk och kinesisk konst.

Fler artiklar från ELLE DECORs primer på målning

• Färgval från proffsen

• Ytbehandling

• Hur man målar ett trägolv

• Den rätt vita

• Måla träffar golvet