Två av ett slag

Anonim

[link href = "//www.elledecor.com/image/tid/3641" link_updater_label = "internal"]

[link href = "//www.elledecor.com/image/tid/3641" link_updater_label = "internal"] SE DESIGNERN

Patrik Fredrikson och Ian Stallard är alchemists lika mycket som produktdesigners, strippningsmaterial ner till deras nakna väsen och förändrar deras mycket DNA. De arbetar med metallurger, ingenjörer och textilexperter för att ändra materialets form, färg och sammansättning. Den Londonbaserade duoen skapar också oväntade juxtapositioner - till exempel en gummi-och-rostfritt stålstol, till exempel för sin senaste mötessamling med begränsad upplaga för Englands prestigefyllda David Gill Galleries och en porslinvas som sitter fast i Frankenstein-liknande med sterling silver pinnar.

Deras föremål är kvickt och utsökt. Men de är också visuellt överdådiga, så levande med konsistens som du nästan kan känna dem med dina ögon innan du rör dem med dina händer. Det är en av de många anledningarna till att FredriksonStallards arbete har uppträtt i de halliga salarna hos sådana återförsäljare som Conran Shop, Museum of Modern Art och Paul Smith. Förra året skapade de en ljuskrona för Swarovski (en del av bolagets skrynkliga Crystal Palace-samling - ett säkert tecken på att de anlände) kallad Pandora, en kinetisk skulptur vars kristallkronor dansar och cirklar Fantasia- liknande i midair, oändligt förstörande och återställa armaturens form.

Du kan spåra FredriksonStallards tillvägagångssätt tillbaka till sina chefers rötter. Paret träffades vid Londons Central Saint Martins College of Art and Design, där Fredrikson, en svensk tränad i arkitektur, studerade industriell design, och Stallard, en Brit, koncentrerade sig på keramik. Efter examen, Stallard 1996 och Fredrikson 1998, satte de upp butiken tillsammans. Först arbetade de separat på egna projekt. Men 2003 gick de samman och utställde sig som FredriksonStallard vid Londons 100 Procent Design Show.

De fick ett nationellt amerikanskt efterföljande år 2005 under ICFF, New York Citys internationella moderna möbelmässa. San Franciscans såg redan sitt arbete på Citizen: Citizen, en återförsäljare som upptäckte dem 2004 och började sälja ett urval av småskaliga produktionsstycken - "konversationsstarter", som Fredrikson kallar dem - såsom Borste nr 1 och # 2, trä skrubbe redskap som är korsfästare, och ljus # 1, ett all-vax ljus och hållare som smälter ner till ingenting under dess användning. "Stearinljuset var den viktigaste produkten när det gäller att bygga vårt namn och identitet", säger Stallard.

I januari 2006 fick Fredrikson en av de årliga stipendierna till Konststiftelsen (första gången en möbeldesigner hade varit så hedrad på ett decennium). Även om man nämnde bara hälften av laget, fanns priset av duoens gemensamma arbete, inklusive tidigare stycken som tabell nr 1 och nr 2, som är gjorda av grovhåriga björkskogar samlade med stålband. I erkännandet inleddes en översvämning av high-end-provisioner och engångar, inklusive Ming Vase # 2, en modern ta på den klassiska kinesiska formen skapad för Conrasts Gallery, en ledande plats i det växande designområdet, som ägs och drivs av internationell scenstjärna Pearl Lam.

Deras webbplats manifesterar tydligt deras credo: "När vi tränger in ännu djupare in i den digitala tidsåldern, lämnar vi modernismens drivande imperativ-massproduktion med industriella medel. Form och funktion har länge sedan upphört att vara giltiga riktlinjer för designers som arbetar i en värld överflödande med föremål som gör allt för oss och ändå helt saknar mening, det är mot denna bakgrund att vårt arbete ska ses. "

Framåt kommer duoen fortsätta att samarbeta med David Gill. De vänder också sina händer till interiörer, utformar tre rum och egna möbler för ett hus på Malta. Och de mullar över idéer för en produktionslinje av keramik som de skulle vilja skapa med rätt partner.

"Fredrikson och Stallard är mycket ensamstående, testar noggrant sina idéer och driver vad som är möjligt med avseende på material, former och till och med, ibland smakar", säger Gareth Williams, designkonservator på Londons Victoria & Albert Museum. Denna disciplin, detta vägran att acceptera något mindre än sitt bästa (de beskriver det som "hård självkritisk"), är det som förenar designers bitar. Som Fredrikson förklarar: "Om du kommer att hävda ditt arbete handlar om material, eftersom det är vårt, det räcker inte att peka på en och tror att du förstår det. Du måste ägna mycket tid åt det och med människor som gör saker med det. Det är vad vi gör. "