Göra ängar

Anonim

En kulle kan tyckas vara en underbar plats för ett hus, men sådana platser är vanligtvis tredelösa och utsatta för direkt sol och vindsvårigt idealiska förhållanden för en trädgård. Men när Jack Hyland och Larry Wente hittade en härlig bergsäng med fantastisk utsikt över öppna fält i New Yorks holländska län, blev de inte avskräckta. Båda är erfarna trädgårdsmästare, och medan deras hus, designat av Wente, som är arkitekt, fortfarande var under uppbyggnad, besökte de flera trädgårdar och tänkte hårt på vad som skulle fungera bäst i deras.

Wente var "trött på långa, breda perenniska gränser" och Hyland var fascinerad av idén att primärt plantera gräs och vildblommor. Båda männen ville ha en trädgård intimt ansluten till huset.

"Vårt primära mål", säger Wente, "var att göra insidan och utsidan känna sig till samma erfarenhet."

När arbetet började 2002, var det första problemet de tog upp var frånvaron av träd på fastigheten. Detta löstes genom att plantera en lund lönnlöv bortom trädgården, men direkt i sikte på huset, liksom en 200-fots sling av gran och vit tall för att fungera som en vindbrott. En generös granne, bortskaffande av en gammal trädgård, sålde dem 30 mogna äppelträd för en nominell summa, och dessa blev en fruktträdgård.

Trädgårdens huvudområde är ett långt rektangulärt utrymme som fortsätter husets fotavtryck och är indelad i en serie smala sängar som alternerar med gräsbevuxna stigar. Sängarna är uppdelade i ett antal sektioner, var och en med egen plantering av ett visst gräs, bland dem dvärgfontän och stort bluestemgräs, japanskt blodgräs och Shenandoah växlar gräs. Gräset är ibland interspersed med sådana naturliga växter som allium, lavendel, nepeta, kosmos, verbena och rudbeckia.

Syftet var att betona textur snarare än färg, och den lösa viften och blåsningen av gräset i brisen ger trädgården en nästan ljuskvalitet.

För att vara intressant behöver en trädgård starka vertikala element. Hyland och Wente använde en lång cedar pergola för att fortsätta husets huvudaxel. Planterad med blåregn sträcker sig det förbi simbassängen och fungerar inte bara som en skyddad täckt gångväg utan ger också en dramatisk kontrast till den i huvudsak horisontella layouten.

Samtidigt som trädgården i trädgården närmast huset är linjär, har Hyland och Wente valt att göra något helt annat med huvudsyftet med huset. Du anländer via en slingrande enhet, gränsad till höger av äppelodlingen. Framåt är en enorm friflödande säng fylld med Deschampsia cespitosa 'Schottland' (skotskt tufted hårgräs) och lila blommande verbena, som konstfullt ramar den första fullständiga utsikten över sten och vedhus. Effekten är dramatisk. I slutet av augusti levereras ytterligare utflöde av en mindre säng utöver gräset, som brinna med guldrod.

Trots att det knappt är fyra år, känns trädgården redan etablerad och förankrad. Hyland och Wente har gjort ett mästerligt jobb med att skapa ett starkt elementärt landskap som hålls tillsammans strukturellt och visuellt av rena geometriska linjer, sammanlänkar sängar och ett sofistikerat val av växtmaterial.

"Taming the meadow" är hur Hyland beskriver hur trädgården görs, och han har rätt. Den tidigare trelösa vindväxta ängen har faktiskt lyckats tämjas, och resultatet är ett mycket framstående äktenskap mellan arkitektur och natur.