Hur man äter sushi rätt sätt

VI HAR KRÄFTSKIVA! typ. (MUKBANG) (Juli 2019).

Anonim

Getty

Även om detta kan komma som en överraskning, kommer någon sushi kock som är värd hans toro att berätta att den viktigaste delen av sushi är ris, inte fisk. Och det är för att om en kocks ris är avstängd på något sätt, eller inte kryddad egendom, kommer hela måltiden att kastas askew. De pressade kornen fungerar som plattform för att höja fisken - förstör riset och alla satsningar är avstängda.

Tänk på ris till sushi som deg är att pizza: om din deg inte är bra, är pizza inte bra, oavsett hur utmärkt dess toppings. Medan sushi anses vara en av de högsta formerna av japansk kulinarisk konst, här i USA, går vi ofta åt att äta det felaktigt. Är det ris flytande i din sojasås? Är din makrill draperad med ingefära? Läs vidare.

Men vänta, låt oss spola tillbaka en sekund. Sushi - vad är sushi? Sushi är ett ord som representerar kategorin japanska livsmedel som består av kokt, kryddat ris som serveras med fisk, kött, grönsaker eller andra ingredienser. Denna grupp av rätter inkluderar maki-rullar, nigiri (enskilda högar ris toppade med andra ingredienser), chirashi (en skål med kryddat ris fyllt med en mängd olika ingredienser), inari (friterad tofuhud fylld med kryddat ris) och slutligen oshi sushi, som du förmodligen aldrig har stött på. Detta är en gammal sushistil där ris arrangeras i en rektangulär låda, en toppning läggs till, följt av ett andra lager ris och en annan toppning. Hela saken är pressad ihop, skivad i bitformade rektanglar. Och för rekordet är sashimi inte sushi eftersom det inte involverar ris.

Getty

Oshi sushi.

När du går ut för sushi, har du två matställen, vilket i slutändan ger väldigt olika upplevelser. Du går antingen till en sushi-spot och nab ett bord, eller du väljer att sitta i baren. Skillnaden är vanligtvis när du sitter vid ett bord, du kan beställa vad du vill ha à la carte. Men när du är i baren sitter du framför en kock och han bestämmer din måltid baserat på vad som är bäst den dagen.

I sushivärlden finns vissa osynliga regler när det gäller att sitta i en bar eller kockens räknare - en upplevelse som kallas omakase - det japanska ordet som innebär att man lämnar menyn i kockens händer. En av de ojämna reglerna är att om du är på en toppkvalitets sushi bar, kommer kocken i hemlighet att observera dig. En bra kock kommer att se dina rörelser, märka om du är kvar eller högerhänt och var uppmärksam på hur mycket tid det tar att äta varje bit, till exempel. Det surefire sättet att serveras är den bästa fisken som en kock har, att bli regelbunden och utveckla en rapport med den personen. Åtminstone så är det gjort i Japan. Faktum är att vissa sushi barer tillåter inte nya kunder att äta om de inte kommer med en tidigare kund.

Om du ännu inte är en ivrig sushi konsument, är din nästa bästa satsning att lära dig rätt sushi etikett att imponera på kocken. På det sättet kommer han / hon att veta att du är allvarlig med måltiden, och att du förmodligen har en kräsna gom. Kocken kommer därför att vara mer benägen att tjäna bättre bitar. Också fungerar välmående på en sushi bar (mer nedan) som ett tecken på respekt i en kultur där respekt är viktigast. Visar att du uppskattar kockens ansträngningar genom korrekt bordsmetod är ett annat sätt att säkra bättre bett.

Under en ny resa till Japan fick jag möjlighet att äta på en mängd olika Tokyo sushi barer, alla anses vara några av de bästa i staden. Jag gjorde verkligen en plats på den berömda Jiro för att uppleva kockens snabbbrända 35-minuters omakas, och jag tillbringade också en mycket trevlig kväll på Sushisho Saito, mer av en undercover pärla. En av mina favoritfläckar i Tokyo, och en som jag skulle rekommendera i hjärtat, är Sawada, de två Michelin-stjärniga, 6-sitsiga diskplatsen som skivar några av de bästa sushi jag har haft i mitt liv.

John Scherrer

Kocken Yuji Imaizumi med dagens fångst.

I en stad där seriös sushi vanligtvis serveras inom en högtidlig atmosfär, är Sushi Sora på Mandarin Hotel i Nihonbashi-kvarteret i Tokyo en välkommen utsiktsplats, en plats som erbjuder bra fisk i ett lite mer avslappnat utrymme. Sora-kocken Yuji Imaizumi anser att gästerna för det mesta ska kunna sitta i baren och konsumera en måltid som de passar, trots att han följer några viktiga sushi-matställen.

Händer vs. ätpinnar

När du sätter dig ner till en sushi bar måltid, är det förmodligen ett par horisontella ätpinnar, en kopp och en oshibori - en het fuktig handduk snyggt rullade upp. Använd denna handduk för att rengöra händerna under måltiden, men när du är klar, se till att placera den ordentligt på sidan, inte krullad i en boll. I Japan kommer detta att fungera som din servett under måltiden.

Medan jag personligen gillar att använda mina händer för att äta nigiri, når andra diners för ätpinnar. Imaizumi känns som om antingen transportsätt är korrekt, och för honom är det en fråga om plats. Som i beroende av hur hög en viss sushi bar är och hur långt bort ligger nigirien (en kock lägger vanligen den direkt på sushi baren eller på en liten tallrik framför gästen), som avgör om det är bekvämare att använda sina händer, eller sopa in med ätpinnar för extra räckvidd. På Sora gillar kocken Imaizumi sina kunder att göra detta beslut på egen hand baserat på vad som är mest behagligt.

Ginger, Wasabi och mer

Oavsett om det är på en liten eller medelstor platta, kommer en kock att ge varje middag en stash av betad ingefära, en svep av wasabi och kanske några havsruvor. Både den betade ingefäraen och havsruvorna är avsedda att konsumeras som en gommenrengöring mellan nigiribettar - inte staplade på bitar av sushi. Wasabi kan läggas i bitar sashimi, eller placeras på toppen av nigiri - men inte blandad i sojasås. Många omakasstänger kommer att förlakera din nigiri, så du behöver inte ens oroa dig för sojasås och doppning.

Getty

Havdruvor.

På sojasås ...

Men låt oss säga att några nigiri bitar inte är pre-sauced. Doppa alltid din nigiri fisk sida alltid i sojasås, i motsats till att dunka den nedre risdelen huvudet först. Om du doppar ris först, kommer alltför mycket soja att absorberas och överbrygga fiskens känsliga smak. Det anses också som dåligt sätt att lämna bitar av ris som flyter i din soja. Så, om det händer, slyly scoop dem ut.

Vad ska man dricka?

Medan Jiro verkligen erbjuder skull med sin sushi tror han att sättet att sushi ska konsumeras är bara bredvid en kopp grönt te. Jag gillar antingen med min måltid, liksom kocken Imaizumi. Så länge du inte försöker dricka en starkt smaksatt dryck som kaffe med din måltid, är du bra. Observera också att det är otur att hälla din egen dryck när du dricker skull! Om du kör lågt, ge lite till din matkompis som en ledtråd du behöver en påfyllning.

Mandarin Oriental, Tokyo

Baren på Sushi Sora.

Några slutliga ord på Counter Dining

Många sushi kockar tror att när man äter på en disk, bör pratningen hållas till ett minimum. Eller åtminstone att de som sitter i baren bör uppmärksamma nigirien som kocken händer den över. Det beror på att kocken passerar dig varmt, kryddat ris som stöder ett nyklippt havsdjur. Om du lämnar den biten som sitter på baren i jämn 30 sekunder, svalkar riset och ändrar hela smaken av biten.

Foton: du vill förmodligen ta lite. Vilket är i allmänhet bra, var noga med att stänga av blixten. Det är också i god form att först fråga kockens tillstånd att ta bilder innan de snappar bort. Enligt kocken Imaizumi, förutom att avbryta andra gays middagsupplevelse, kan en ljus blixt slita en restaurangs inredningselement. Men, viktigare, kan bli avkallat kocken, som oavsiktligt kunde skära sig när han skar fisk. Kom ihåg att de sushi knivarna är skarpa!